Rudenīgs saldais ēdiens – cepti āboli

rudenigs_saldais_ediens-cepti_aboliSveiciens garšīgajā trešdienā!

Riktīgi ilgs laiks pagājis kopš manas pēdējās publicētās receptes… Tomēr tas nenozīmē, ka negatavoju. Un kā vēl gatavoju! Pilnā sparā ēdam visu, ko vien rudenī ievāc – augļus un dārzeņus. Šoreiz pavisam vienkārša recepte ābolu pagatavošanai.

Protams, jau dzirdu kādu sakām, ka āboli ir garšīgi arī tāpat un labāk ēdami svaigi. Nevaru nepiekrist, un tai pat laikā – no āboliem var pagatavot garšīgu un veselīgu saldo ēdienu! Starp citu – bezglutēna saldo!

Lai to izdarītu, pirmām kārtām vajadzīga cepeškrāsns un cepamtrauks. Der gan cepumu plāts, gan jebkurš cits trauks, kurā kaut kas tiek cepts. Kad biju maziņa, mana mamma ābolus cepa parastā emaljētā metāla bļodā mūsu lauku krāsnī. Galvenais, lai šķidrums no āboliem cepšanās laikā netek pāri trauka malai uz krāsns virsmas.

Nākamā sastāvdaļa ir āboli. Referātu šķirņu un ekoloģiskas preces izvēlē nelasīšu. Teikšu vien, ka labāk der saldskābi, sulīgi āboli (nevis saldie vai ziemas glabāšanai paredzētie). Mans favorīts ir “Auksis”, bet labi der arī “Okerro” un “Antonovkai” līdzīgie septembrī, oktobrī gatavie baltie āboli. Ja atrodat par labu esam vēl kādu šķirni, lūdzu, ierakstiet komentārā apakšā, lai šķirņu klāsts papildinās! 🙂

cepti_aboli_002Šai receptē ābolu seržu vietas pildīsim. Mamma gan cepa ābolus bez nekā, tomēr pildīšana neaizņem daudz laika, turklāt pildītam gardumam uzreiz cita vērtība! Tā sastāvu var variēt. Tradicionāli izvēlos biezpienu (1 paciņu) un rozīnes, bet tās var aizstāt ar žāvētām plūmēm, vīģēm un citiem “žāvējumiem”. Pildījumu var papildināt gan ar ievārījumu, gan, piemēram, kokosriekstu skaidiņām un citiem našķiem. Manā izpildījumā biezpiens, ēdamkarote krējuma un saujiņa rozīņu. Ticiet man, cukuru vai citu saldinātāju nevajag!

Kā punktiņš uz i derēs šokolāde uz katra aizpildītā ābola, bet to pirms cepšanas vēl virsū neliek!

cepti_aboli_001Pagatavošana:

Ābolus nomazgā un izgriež serdes. Man ir seržu tīrāmais, bet var ābolu griezt uz pusēm, serdi izņemt un pildījumu likt ābola pusītēs. Parasti pildīšanai gatavos ābolus jau lieku traukā, lai redzētu, cik vēl vajag. Ja cept paredzēts vienā gabalā esošus ābolus, traukā tos var likt arī divās kārtās. Tomēr jāņem vērā, ja pildījums sanācis pašķidrs, tas riskē cepšanās laikā iztecēt.

Kad āboli “samērīti”, pagatavo pildījumu un liek ābolos. Cepamtraukā pirms likšanas krāsnī ielej nedaudz ūdens (ja godīgi, nezinu, kāpēc tas vajadzīgs, bet raizēs par savu stikla cepamtrauku, akli sekoju mammas ieteikumam…). Liek aukstā cepeškrāsnī.

Cepšanas laiks atkarīgs no krāsns un ābolu konsistences. Manā krāsnī tie ceptas pusstundu uz lielas uguns (termometra man krāsnī nav). Ja cepamtraukā ieliets ūdens, piededzināt tos būs grūti. Tomēr pārlieku ilgi ceptiem āboliem vajadzētu būt galīgi izjukušiem un, tā teikt, vienā putrā. Ideālā variantā tie ir izcepušies mīksti, taču ne pārāk izjukuši. “Pajukuši”, manuprāt, gatavību izsaka vislabāk 🙂 Es teiktu, labāk ābolus pārcept nekā neizcept līdz galam, bet tas droši vien ir gaumes jautājums.

Gatavos eksemplārus ņem no krāsns laukā un atstāj istabas temperatūrā atdzist, pa virsu katram ābolam uzliekot gabaliņu šokolādes. Ēdami tie ir pēc 15-20 minūtēm, kad gana atdzisuši. Galēja “izvirtība” ir vēl siltus ābolus likt uz šķīvja un pārliet ar saldo krējumu! Mmmmm! Īsts lauku našķis!

Labu apetīti! Un izstāstiet, kā sanāca!

Par Daira

Pati sava laika noteicēja, plānotāja un arī šķērdētāja. Iekāpusi citās kurpēs, mācos griezt, zīmēt, līmēt un katru dienu saprotu atkal kaut ko jaunu. Blogā Lilium.lv rakstu par sev un cerams arī jums svarīgām tēmām, dalos ar to, ko redzu sev apkārt. Iegriezies arī manā Etsy veikalā! www.etsy.com/shop/LiliumLv

Pievienot komentāru